Tänäänkin on hyvä päivä juosta.

Täynnä juoksuintoa? - Muista myös kevyemmät treenit!

Monella kokeneellakin kuntoilijoilla on taipumus juosta lenkkinsä liian samanlaisilla, usein turhan kovilla vauhdeilla. Jokaisella meistä on omat suosikkireittimme, joilla juostessa tulee helposti mielihalu juosta tänään "hyvä aika" tai reittiennätys.

Tasapainoinen, kehittävä juoksuharjoittelu sisältää kuitenkin runsaasti oikeasti rauhallista peruskestävyysharjoittelua sekä sopivassa määrin oikealla teholla tehtyä vauhtikestävyystreeniä.

Näiden perustreenien oppiminen ja riittävän säännöllinen toteuttaminen on saanut lukemattomat Yhteisjuoksuihin osallistuneet löytämään harjoitteluunsa monipuolisuutta ja iloisuutta sekä pääsemään tasaantuneista tuloksista aivan uuteen kehitykseen.

Vauhtitreenin tavoitteena on tehdä sopivan laadukas vauhtikestävyysharjoitus, eli juosta tasaisen vahvasti anaerobisen kynnyksen tuntumassa treenin alusta loppuun saakka.

Ensimmäinen veto saa olla vielä koneen käynnistelyä, seuraavilla vedoilla pitäisi saada sopiva, itselle vähän vauhdikas, mutta vahvan tuntuinen meno päälle.

1) Jos et tiedä omia kynnyssykkeitä tai -vauhteja, hyvä ensimmäinen perussääntö on juosta n. 10 kilometrin kisavauhtia tai 5-10 sekuntia hitaampaa kilometrikyytiä. Alempana tällä sivulla on ladattava PDF-taulukko, josta voi etsiä tarkemman arvion itselleen sopivista vauhdeista.

Huomioitavaa on, että vauhdit tulisi määritellä tämän hetken kunnon mukaan, ei välttämättä omien ennätysten perusteella.

2) Toinen perussääntö on, että viimeisen toiston tulisi olla harjoituksen nopein, ilman että treenin lopuksi pitää heittäytyä selälleen läähättämään!

Kehitys tulee vauhtikestävyystreenejä säännöllisesti toistamalla, ei yksittäisessä treenissä tuskan maksimoimisella.

Säännöllisen toiston kautta elimistö tottuu vähitellen jaksamaan useampia toistoja vahvalla tunteella. Juoksuvauhti saa viikkojen kuluessa vähitellen nousta, mutta se saisi tapahtua itsestään, ei pakottamalla tai varsinkaan stressaamalla.

Aloittelijoille hyvä tavoite on totutella jaksamaan muutamia 4-8 minuutin toistoja hieman omaa lenkkivauhtia kovempaa. Näin harjoitteluun tulee monipuolisuutta ja omat lenkit alkavat tuntua mukavan kevyiltä.

Kun tekee säännöllisesti vauhdikkaampia treenejä porukassa, voi hyvällä omallatunnolla keskittyä omilla lenkeillä nautiskelemaan rauhallisesta peruskestävyysvauhdista.

Näin viikon juoksuihin tulee kuin itsestään lisää monipuolisuutta, vaihtelua ja fiilistä.

Lisää hyviä treenivinkkejä saat esimerkiksi Juoksuliikkeen Juoksukouluista.

Löydät oman paikkakuntasi tarjonnan täältä.