Tänäänkin on hyvä päivä juosta.

Kympin naisten matkassa: Vain viikko kisaan, kestääkö kunto?

Helsinkiläiset Leena (vasemmalla) ja Petra aloittivat huhtikuun alussa matkansa kohti Naisten Kymppiä Juoksukoulu Startin avustamana. Kahden kuukauden projektin alussa molemmat epäilivät, mahtaako heistä tulla juoksijoita.

Puolitieteellinen ihmiskoe ja juoksukunnon kohottaminen aloitettiin juoksemalla minuutti kerrallaan. Kevään päätavoite Naisten Kymppi on edessä ensi viikonloppuna. Viikkoa ennen H-hetkeä leidit onnistuivat jo taivaltamaan kymmenen kilometrin matkan ilman taukoja.

- Ja koko matka juosten, sehän tässä onkin uskomatonta, Petra hehkuttaa.

- Minulla meni itse asiassa 14 kilometriä, kun juoksin myös kotoa treeneihin, Leena puolestaan kehaisee. 

Mahtavaa! Millainen kokemus Juoksukoulu Startti on ollut?

– Odotin ehkä enemmän piiskaamista, että täällä pelotellaan hengiltä. Mutta vetäjät ovat ymmärtäneet hyvin jokaisen oman tason, ja jokainen on saanut olla oma itsensä, Petra kiittelee.

Piiskaamisen sijaan Viipurin Urheilijoiden Paula Tukiaisen ja Jani Henrikssonin vetämää ryhmää on ohjattu eteenpäin motivoimalla ja tukemalla. 

– Ja hyvä niin. Jos silloin ekalla kerralla olisi sanottu, että nyt juostaan 20 minuuttia tuohon suuntaan, olisin kääntynyt samantien takaisin autolle, Petra toteaa.

Myös Paulan aiemmin keväällä antama kahden kuukauden kehityslupaus on toteutunut, jopa yli odotusten. 

– Ei tämä juokseminen ole rakettitiedettä. On ollut mukava huomata, että kehittyäkseen ei tarvitse aina vetää täysillä, repiminen ei hyödytä yhtään, Leena kuvailee harjoittelutehojaan.

Millaisia muutoksia kunnon kohoaminen on tuonut arkeen? 

– Ainakin ehtii paremmin bussiin. Juuri sen ratkaisevat viisi sekuntia on saanut kiinni, Leena nauraa.

Kehittymisen tuoman innostuksen huomaa molemmista. Positiivinen kokemus on madaltanut kynnystä uusien asioiden kokeilemiseen. Suunnitelmissa siintävät yleisurheilukoulu sekä astetta isompi juoksuhaaste.

– Vähän ollaan mietitty, jos ensi keväänä HCR:lle…, Leena pohtii.

Mutta ensin Naisten Kymppi. 

– Samalla linjalla valmistaudutaan kuin tähänkin asti. Lauantaina tankattiin täytekakulla ja hyvin meni, että...No ehkei sentään, rauhallisesti tuleva viikko, torstaina kevyt lenkki ja väliin uimista. Eiköhän se sillä, Leena kuvailee.

– Vaikka tonnista vetoa, että menee juosten, Petra lupaa.