Tänäänkin on hyvä päivä juosta.

”Jos kaksi kuukautta tsemppaa mukana, kehittyy varmasti”

Myös Helsingissä aloittaa heti huhtikuun alussa kaksi aloittelijoille suunnattua Juoksukoulu Startti-ryhmää. Toinen ryhmistä kokoontuu Pirkkolan liikuntapuistossa ja toinen Myllypuron Liikuntamyllyssä.  Myllypurossa toimintaa vetää Viipurin Urheilijoiden hymyileväinen Paula Tukiainen yhdessä miehensä Jani Henrikssonin kanssa.  

- Aloitin itse juoksemisen, kun muut liikuntamuodot olivat kolmivuorotyön takia haastavia. Tiedän kyllä erittäin hyvin kolmen lapsen äitinä, miten vaikeaa liikunnan aloittaminen voi olla kaiken hässäkän keskellä, Tukiainen kertoo omasta taustastaan.

Nelikymppinen perheenäiti valittiin vuonna 2015 Suomen Aikuisurheiluliiton vuoden urheilijaksi. Valinnan taustalla oli juoksumenestys kansainvälisiä areenoita myöten, jonka kirkkaimpana kruununa kultamitali 5000 metrin juoksusta veteraanien MM-kisoissa Ranskassa.

- Kylmät väreet menivät,  kun kuuntelin Maamme-laulua, Tukiainen muistelee omaa tähtihetkeään.

Myöhemmälläkin iällä voi siis nousta maajoukkuetason urheilijaksi, mutta Tukiaisella on edelleen suunnitelmia myös nuorempien varalle.

- Aikuissarjoissahan ikäluokkia on viiden vuoden välein aina satavuotiaisiin asti, mutta vähän tässä mietin, että jos lähtisin vielä Kalevan kisoihinkin härnäämään nuorempia tyttöjä, Tukiainen naurahtaa.

Kun juoksusta on saanut itse kauhakaupalla energiaa ja voimavaroja, niistä riittää myös jaettavaksi Juoksukoulun vetämisen muodossa.

- Haluan innostaa ihmiset juoksemaan. Juokseminen on antanut minulle ja miehelleni todella paljon. Nyt haluamme antaa vähän takaisin, Tukiainen tunnelmoi innokkaana.

Vaikka uuden juoksukoululaisen ensimmäiset askeleet olisivatkin kankeita, Juoksukoulu Startti voi Tukiaisen mukaan olla lähtölaukaus jollekin suuremmalle, pysyvälle elämäntapamuutokselle. Juoksutekniikan, kehonhuollon ja lihaskunnon lisäksi luennoilla puhutaan myös ravintoasioista ja painonhallinnasta.

- Ravintopuoli varsinkin on sellainen, että se kehittyy omalla painollaan, ei sitä kannata pakottaa. Ihan viikossa tai kahdessa en pysty lupaamaan juoksukunnon kehitystä, mutta jos kaksi kuukautta jaksaa tsempata mukana, on varmasti kehittynyt ja ehkä vähän lähempänä uutta elämäntapaa. 

Juoksuharrastuksen aloittaminen vaatii sitkeyttä ja kärsivällisyyttä, mutta ehkä hitusen rohkeuttakin:

- Jos vähänkään epäilee, että mahtaako täällä pärjätä mukana ja uskaltaako tänne tulla, on juuri oikea ihminen tulemaan mukaan, Tukiainen päättää ja toivottaa kaikki uudet tulijat tervetulleiksi ikään, kokoon tai ulkonäköön katsomatta.

Mukaan Helsingin toimintaan tästä